Vyrieši nedostatok pitnej vody membrána z nanovlákien?

Vďaka novej technológii odsoľovania môže byť morská voda vhodná na pitie už za pár minút. Okrem vysokej produktivity je nové riešenie oveľa ekologickejšie ako doterajšie metódy.

Kórejskí vedci tvrdia, že úspešne vyskúšali proces membránovej destilácie, ktorý dosiahol až 99,9 % odsoľovanie počas jedného mesiaca. V prípade, že by sa ich technológia uviedla na trh, mohlo by to významne potlačiť nedostatok pitnej vody, ktorý ešte zhoršila zmena klímy.

Na svete trpí nedostatkom pitnej vody viac ako 3 miliardy, pričom množstvo čerstvej vody dostupnej pre každú osobu sa podľa OSN prepadlo o pätinu za dve desaťročia.

Pozrite siMicrosoft vytiahol z mora datacentrum Natick. Výsledky sú zaujímavé

Štúdia popisuje čistenie morskej vody pomocou nanovláknovej membrány slúžiacej ako soľný filter. Vedci už v minulosti skúšali využívať membránovú destiláciu, stále narážali na prekážku, ktorá proces spomaľovala. Pokiaľ bola membrána príliš vlhká alebo zahltená vodou, prestávala s filtrovaním. Išlo teda o časovo náročný proces, ktorý prinútil vedcov premýšľať nad novými riešeniami. Buď nejakým spôsobom urýchliť vyschnutie membrány, alebo prísť s úplne novým nápadom.

ZDROJ | Elsevier

Svoju pozornosť zamerali na nano-technológiu známu ako elektrostatické zvlákňovanie, slúžiacu na vytvorenie trojrozmernej membrány. Z vedeckého hľadiska použili ako jadro polyvinylidénfluorid-co-hexafluórpropylén a silikagél zmiešaný s nízkou koncentráciou polyméru ako plášťa na vytvorenie kompozitnej membrány so superhydrofóbnym povrchom. Zjednodušene povedané, takto vytvorili filter, ktorý mal vyššiu drsnosť povrchu a nižšiu tepelnú vodivosť, vďaka čomu vydrží odsoľovať vodu až 30 dní.

Dr Yunchul Woo, vedec v Kórejskom inštitúte pre stavebné inžinierstvo vysvetlil: „Koaxiálna elektrostaticky zvlákňovaná nanovláknová membrána má silný potenciál na ošetrenie roztokov morskej vody bez problémov so zahltením vodou a môže byť vhodná pre aplikácie membránovej destilácie v reálnom meradle.“ Dodal, že membrána môže byť vhodná pre „pilotné a skutočné aplikácie membránovej destilácie“.

Pozrite siSladkú vodu z mora získame lacnejšie, tvrdia vedci z MIT

Momentálne sa ako hlavná metóda filtrovania morskej vody používa reverzná osmóza. Takýto proces sa vykonáva v zhruba 20 000 odsoľovacích prevádzkach na celom svete. Tieto technológie spotrebujú na svoju činnosť veľké množstvo elektrickej energie a nie sú ekologické. Ako odpad totiž produkujú koncentrovanú soľanku, ktorá sa zvyčajne vynáša naspäť do mora. Niet sa čomu diviť, že vedci hľadajú nové riešenia, ktoré sú menej nákladné a nezaťažujú životné prostredie.

ZdrojJournal of Membrane Science

Komentáre k článku