Vďaka Quick Charge 5 nabijete batériu z 0 na 50 % za 5 minút!

ZDROJ | Qualcomm

Qualcomm včera predstavil nový štandard v rýchlonabíjaní. Quick Charge 5 vďaka najnovším technológiám umožní používanie napájacieho zdroja USB (PD-PPS) až do 100 wattov.

Vývoj v rýchlom nabíjaní napreduje neuveriteľným tempom. Len nedávno (2016) bol predstavený štandard Quick Charge 4.0 s max. 28 W nabíjaním, resp. vylepšený Quick Charge 4+ o rok neskôr.

Dnes sme svedkami „prvého komerčne realizovateľného“ riešenia rýchlonabíjania podporujúceho viac ako 100 wattový výkon. Nabíjanie batérie s kapacitou 4 500 mAh z 0 na 50 % trvá päť minút, na plnú kapacitu sa batéria nabije za 15 minút.

Ak si to porovnáme s Quick Charge 4.0, je to štvornásobne rýchlejšie, voči prvému Quick Charge z roku 2013 je to až 10-násobne rýchlejšie.

Qualcomm využíva výhody USB-PD aj USB-C. Quick Charge 5 bude vedieť pracovať s notebookmi a s ďalšími zariadeniami.

Zoznam kompatibilných zariadení s novým štandardom Quick Charge 5. Technológia je spätne kompatibilná s verziami 2.0, 3.0, 4 a 4+.ZDROJ | Qualcomm

Bezpečnosť nadovšetko?

Veľmi dôležitým opatrením je nová inteligentná identifikácia vlastností adaptéra. Nová technológia bude monitorovať a overovať skutočné, nielen predpokladané, limity nabíjačky (prispôsobenie správania sa prúdu, napätia a energii).

Naša najnovšia technológia rýchleho nabíjania je spätne kompatibilná s predchádzajúcimi generáciami rýchleho nabíjania a zároveň rieši budúce požiadavky na systém Android.

Quick Charge 5 obsahuje 12 samostatných ochrán napätia, prúdu a teploty, vrátane ochrany pred prepätím na vstupe USB pri 25 V a ovládanie externého výkonu nad 30 V. Zároveň je jeho prevádzková teplota o 10 stupňov Celzia nižšia ako Quick Charge 4.

Pozrite siPrichádza Qualcomm Quick Charge 4+ pre ešte rýchlejšie nabíjanie

ZDROJ | Qualcomm

Quick Charge 5 podporujú (zatiaľ) čipsety Snapdragon 865 a 865 Plus. Podľa Qualcommu bude v najbližších mesiacoch prvým partnerom spoločnosť Xiaomi, ktorá využije novú technológiu.

ZdrojQualcomm

Komentáre k článku