Pred 134 rokmi sa narodil Clarence Birdseye. Naučil nás zmrazovať potraviny

ZDROJ | Birds Eye

Mrazené potraviny dnes patria medzi úplnú samozrejmosť, ale aj to musel niekto vymyslieť a zistiť, kedy sa dosiahnu najlepšie výsledky. Vďačíme za to mužovi menom Clarence Birdseye.

Clarence bol nadšený prírodovedec, ktorý sa so zmrazenými potravinami stretol počas svojich výprav v severnej Kanade. Vtedy zistil, že vylovená ryba v extrémnom mraze (-40 ° C) chutí po rozmrazení lepšie, ako taká, ktorá sa zmrazovala pomaly, keď bola vylovená v teplejšom počasí.

Pozrite siExkluzívna chladnička od LG za cenu ojazdeného auta

Clarence Birdseye bol šiestym z deviatich detí právnika poisťovacej spoločnosti Clarence, Franka Birdseyea a Ady Jane Underwoodovej. Vynikal v prírodovede, bol zamestnaný na Ministerstve poľnohospodárstva USA ako pomocný prírodovedec.

Potom ako musel kvôli finančným problémom prerušiť štúdium na vysokej škole, spolupracoval s entomológom Willardom Van Orsdelom Kingom v Montane. V rokoch 1910 a 1911 zachytil niekoľko stoviek malých cicavcov, z ktorých King odstránil niekoľko tisíc kliešťov na výskum, pričom ich izoloval ako príčinu vzniku škvrnitej horúčky Rocky Mountain (RMSF).

Clarence prenajímal chladené vagóny na distribúciu mrazených potravín a pomohol pri vývoji mraziacich vitrín, ktoré dnes vidíme v obchodoch s potravinami.ZDROJ | Birds Eye

V roku 1922 uskutočnil Clarence experimenty s mrazením rýb v Clothel Refrigerating Company. Neskôr založil svoju vlastnú firmu Birdseye Seafoods, ktorá mrazila rybie filé chladeným vzduchom na -43 ° C. V roku 1924 však skrachovala pre nedostatok záujmu. V tom istom roku vyvinul úplne nový postup komerčne realizovateľného rýchlozmrazovania – balil ryby do kartónov a potom pod tlakom zmrazoval obsah medzi dvoma chladenými povrchmi.

Viete, že…?

Keď sa potraviny zmrazujú pomaly (pri teplotách blízkych bodu mrazu) vo vnútri živočíšnych alebo rastlinných buniek sa tvoria ľadové kryštály. Keď sa pokrm neskôr roztopí, z poškodeného tkaniva uniká bunková tekutina, ktorá dodáva jedlu kašovitú, resp. suchú konzistenciu. Rýchle zmrazenie pri nižších teplotách poskytuje kryštálikom kratší čas na ich vytvorenie a chutí takmer ako čerstvý pokrm.

Zmrazené potraviny si po prvý raz mohli kúpiť obyvatelia Springfieldu (USA) 6. 3. 1930. Clarencove meno nesie známa americká značka s mrazenými potravinami – Birds Eye.

Ďalšie zaujímavé články nájdete v našej rubrike HISTORICKÝ DEŇ, kde vám prinášame rôzne prelomové udalosti, zariadenia a stroje z technologického sveta.

ZdrojBirds Eye

Komentáre k článku