Takto bude vyzerať pripravovaný ESET CAMPUS, otvorený bude aj verejnosti

ZDROJ | BIG-Bjarke Ingels Group a Bloom Images

Spoločnosť ESET predstavila koncepčný návrh projektu ESET CAMPUS, ktorý bude stáť v areáli bývalej Vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke. Aj napriek finálnej cene 200 miliónov eur nebude nový kampus pôsobiť megalomansky. Architekti pri jeho návrhu brali do úvahy aj potreby okolitej komunity a bezprostrednú blízkosť lesoparku Železná studnička.

ESET oznámil plán výstavby vlastného vedecko-výskumného kampusu ešte v roku 2017. Od vtedy spoločnosť postupne odhaľovala jednotlivé fázy jeho vývoja vrátane vyhlásenia víťaza verejnej súťaže na výber architekta.

ESET sa napokon rozhodol pre renomované dánske architektonické štúdio BIG-Bjarke Ingles Group, ktoré v rovnakom čase navrhlo aj nový kampus pre Google.

Bjarke Ingels, Founding Partner, Creative Director

Po takmer dvojročnej spolupráci spoločnosti oficiálne odhalili koncepčný návrh nového kampusu, ktorý má už v roku 2027 zmeniť lokalitu bratislavskej Patrónky. Nepôjde však o tuctové administratívne budovy, práve naopak.

Tvarom budov kampusu vytvorilo štúdio BIG v areáli bývalej Vojenskej nemocnice akýsi prirodzený kopec, ktorý bude fungovať aj ako vstupná brána do vedľajšieho lesoparku Železná študnička. To je zároveň aj jeden z dôvodov, prečo bude kampus čiastočne otvorený aj verejnosti.

ZDROJ | BIG-Bjarke Ingels Group a Bloom Images

ESET CAMPUS bude mať celkovú rozlohu 55 000 m2, v rámci ktorých spoločnosť spočiatku počíta s pracovným priestorom pre 1 500 a neskôr v prípade potreby až pre 2 400 zamestnancov.

Okrem kancelárií však budú súčasťou kampusu aj užitočné služby, prevádzky, kaviarne, reštaurácie, športové priestory a podzemné parkovanie dostupné pre verejnosť.

Predpokladom je, že cez pracovné dni bude priestory kampusu primárne využívať ESET. Mimo pracovnej doby a teda najmä cez víkendy sa však jeho parkovisko môže zaplniť návštevníkmi lesoparku, ktorí si navyše budú môcť v priestoroch kampusu nabiť svoje elektromobily. ESET pritom plánuje kampus napájať z veľkej časti zo solárnych panelov umiestnených na strechách budov.

ZDROJ | BIG-Bjarke Ingels Group a Bloom Images

Celý kampus tak má pôsobiť voči verejnosti veľmi otvorene. Od Lamačskej ulice poskytne kampus dobrý prístup k službám a prevádzkam určeným pre verejnosť. Budovy sídla ESET-u a ďalších firiem a inštitúcií, ktoré potrebujú kontrolovaný vstup, budú lokalizované viac v centre pozemku. Od Mokrohájskej ulice bude zachovaný prístup k budovám cez hustú zeleň.

ZDROJ | BIG-Bjarke Ingels Group a Bloom Images
ZDROJ | BIG-Bjarke Ingels Group a Bloom Images

Súčasný plán rozvrhnutia pracovných miest počíta s miestami pre zhruba 1 500 zamestnancov. V prípade potreby bude túto kapacitu možné navýšiť zmenou rozvrhnutia miest až na 2 400. Spoločnosť počíta s tým, že do nových priestorov sa bude môcť začať sťahovať už v priebehu roka 2027.

Koncepčný návrh vznikal primárne počas pandémie, čo sa napokon podpísalo aj pod návrh interiérových priestorov.

Pandémia preverila schopnosť firiem zareagovať na zásadnú zmenu vo veľmi krátkom čase, a nie každý ju zvládol. Na druhej strane, táto nová skúsenosť upriamila našu pozornosť na flexibilitu a oveľa viac aj na kvalitu pracovného prostredia, ktorá bude teraz zásadnou požiadavkou pri návrate ľudí do kancelárií. Okrem toho, dnes sa už veľmi konkrétne prejavujú zmeny vyplývajúce z klimatickej krízy, takže dizajn a technické prevedenie nových budov musí na toto všetko reagovať. Práve o týchto oblastiach sme s architektmi z BIG dlho diskutovali a stali sa určujúcimi pre výsledný koncepčný návrh ESET CAMPUSu,“ vysvetľuje prevádzkový riaditeľ ESET-u Palo Luka.

ESET by tak mal byť v nových priestoroch schopný reagovať nielen na nárast počtu pracovníkov, ale aj na zmenu organizácie práce v prípade obmedzení, ako tomu bolo počas pandémie. Netradičný prístup zvolili architekti aj pri koncepcii vnútorného prostredia pracovných priestorov.

Navrhujú vytvoriť niekoľko prototypov kancelárií a zasadačiek ešte pred samotnou výstavbou budov, ktoré by určitý čas testovali samotní zamestnanci a sami si určili optimálne nastavenie použitých technológií aj funkčný dizajn.

Spoločnosť v minulosti pri prvotnom oznámení plánu výstavby nového kampusu hovorila o sume 100 miliónov eur. Aktuálny rozpočtový strop, do ktorého sú už zahrnuté investície do pozemku, infraštruktúra a zariadenie interiéru, je nastavený až na 200 miliónov eur.

ESET aktuálne výstavbu nového kampusu preklenul do tretej fázy, počas ktorej bude pracovať na zosúladení technických, profesných a technologických požiadaviek s architektúrou. Počas tejto fázy, ktorá má trvať zhruba rok, už začne spoločnosť vybavovať aj všetky potrebné povolenia pre výstavbu.

Komentáre k článku