Dobrá modrá? Zdá sa, že nie tak úplne

Urýchlenie starnutia, poškodenie zraku, aj negatívny vplyv na kvalitu mlieka – to všetko môže mať na svedomí modrá farba v spektre LED svetla.
Prirodzené svetlo je rozhodujúce pre cirkadiánny rytmus tela – cyklus fyziologických procesov deň/noc (ktorý ale nemusí mať presne dĺžku 24 hodín), ako je aktivita mozgových vĺn, tvorba hormónov a regenerácia buniek.

Nový výskum na Oregonskej štátnej univerzite naznačuje, že zvýšená expozícia umelým svetlom je rizikovým faktorom porúch spánku a cirkadiánnych ochorení. Zodpovednými sú za to najmä vlnové dĺžky z modrej časti spektra. Aj pri bežnom používaní LED osvetlenia a displejov zariadení (najmä mobilov, notebookov a monitorov) sú ľudia vystavení zvyšujúcemu sa množstvu svetla v modrej časti spektra. Bežne používané (biele) LED diódy, akú sa nachádzajú aj v LED žiarovkách, totiž vyžarujú vysoký podiel modrého svetla.

Spektrum je dôležité

Technológia LED osvetlenia sa však ani vo väčšine rozvinutých krajín nepoužíva dostatočne dlho na to, aby sme dokázali identifikovať jej účinky na zdravie počas celej doby života človeka.

Experimenty s muškami octomilkami (Drosophila melanogaster), ktoré sú vďaka krátkemu životnému cyklu obľúbenými testovacími organizmami, však ukázali, že modré vlnové dĺžky vyžarované LED zdrojmi poškodzujú ich bunky v mozgu aj v sietnici oka.

Octomilky sú obľúbenými testovacími živočíchmi.ZDROJ | NASA

V rámci výskumu vedci pod vedením profesorky Jagy Giebultowicz vystavovali octomilky svetlu 12 hodín denne a 12 hodín boli v tme. Ich chovanie potom porovnávali s muškami žijúcimi v bežných podmienkach. Výsledky ukázali, že dlhodobé expozície modrým svetlom urýchľuje starnutie octomiliek a poškodzuje im bunky sietnic, aj mozgu. Bránou pre škodlivý vplyv pritom nebolo videnie. K poškodeniu mozgu dochádzalo aj pri zmutovaných octomilkách, ktoré vôbec nemali vyvinuté oči.

Pozrite siModrá je dobrá. Vedci si posvietili na baktérie odolné voči antibiotikám

Podozrenie, že umelé svetlo muškám škodí, mali vedci už skôr, ale kým širokospektrálne svetlo skracovalo ich život len čiastočne, vplyv modrého LED svetla bol výrazne negatívny.

Mechanizmy škodlivého pôsobenia modrých vlnových dĺžok ešte nie sú presne známe, už skôr však vedci odhalili, že modré LED svetlo môže ovplyvňovať aj kvalitu mlieka. Mlieko a mliečne výrobky v priesvitných obaloch vystavené v chladiacich pultoch predajní osvetlených LED zdrojmi sú negatívne ovplyvnené. V prípade mlieka za to nesie zodpovednosť riboflavín a ďalšie svetlocitlivé zlúčeniny, ktoré sa svetlom aktivujú a spôsobujú degradáciu bielkovín a oxidáciu tukov. Prejavuje sa to na zhoršení senzorických vlastností potravín.

Adsorbčné spektrum riboflavínu má vrcholy zodpovedajúce modrému svetlu. ZDROJ | Institute for Innovation & Technology

Zaujímavejšie sú však vplyvy na zdravie človeka. Dĺžka života ľudí sa za posledné storočie vďaka zdravotníctvu a lepšej výžive dramaticky zvýšila. Zároveň trávime stále viac času pri umelom svetle a v posledných desaťročiach aj prácou s IT zariadeniami, v ktorých podsvietení sa vo vyššej miere vyskytuje modrá časť spektra.

Ak má veda prispievať k hľadaniu spôsobov, aby boli ľudia zdravšími aj v pokročilom veku, môžu byť riešenia na báze zdravšieho spektra svetla príspevkom nielen k lepšiemu spánku, ale aj k celkovému zdraviu.

Priestor pre inovácie

Vedci tvrdia, že existuje viacero možností, ako si ľudia môžu pomôcť. Okuliare s jantárovými šošovkami odfiltrujú modré svetlo a ochránia očné sietnice. Mobilné telefóny, tablety, notebooky a ďalšie zariadenia môžu byť nastavené tak, aby znižovali emisie modrého svetla. Či by to bola dostatočná ochrana pred nepriaznivými účinkami umelého svetla nie je isté, keďže problémy mali aj octomilky bez očí.

Pozrite siŠvédska Kráľovská akadémia vied: „Modrá je dobrá“!

Výrobcovia by však v každom prípade mohli vyvinúť displeje a zariadenia, ktoré dokážu regulovať svoje vyžarovanie na základe dĺžky používania. Okrem toho by sme mali viac pozornosti venovať aj výberu osvetlenia v práci, aj v domácnosti. Aspoň kým nepochopíme dôležité mechanizmy, ktorými na nás svetlo pôsobí.

ZdrojOregon State University,LED professional

Komentáre k článku