Reklama

LEGO 21327 - Poskladali sme písací stroj, ktorý oživí vaše spomienky

Roman Calík
92 %
Povedali by ste niekedy, že si z kociek LEGO raz poskladáte takmer funkčný písací stroj? Vďaka nadšeniu Steva Guinnessa z Chesteru, návrhára z radu fanúšikov LEGO sa práve písací stroj stal realitou v jednej z najnovších stavebníc série Ideas. Poskladali sme si ho v redakcii a prezradíme vám, či táto stavebnica stojí za to

Výhody

  • nádherná stavebnica, ktorý bude ozdobou každého priestoru
  • detailné spracovanie, pevnosť celku
  • realistický zvuk stlačenia kláves a posunutia valčeka
  • list v 43 jazykoch vrátane slovenčiny od Thomasa Kirka Kristiansena
  • potlačené klávesy
  • obrovský zážitok zo skladania

Nevýhody

  • vyššia cena
  • skôr len výstavný model
  • posúvanie valca páčkou nie je stabilné, je nutné ju držať pri tele valca
  • "písanie" len jedným úderníkom

Séria Ideas je zaujímavá tým, že nikdy neviete, čo príde nové. Ak zbierate LEGO Star Wars plus mínus môžete predpokladať, aká bude nová stavebnica. Podobné je to v jednotlivých sériách Creator Expert, Architecture alebo City. Ideas však tvoria fanúšikovia stavebnice LEGO a verte nám, z kociek, ktoré pozná celý svet sa dá vytvoriť čokoľvek. Tie najlepšie kúsky z web stránky Ideas sa dostanú aj do predaja. Schválne, pozrite si, čo všetko ľudia dokážu z bežne dostupných kociek LEGO poskladať.

Steve Guinness z Chesteru (Anglicko) je dlhoročným fanúšikom LEGO, ktorý si povedal, že poskladá písací stroj. Jeho návrh sa dostal medzi najlepšie a bolo rozhodnuté, 35-ta stavebnica série LEGO Ideas je Typewriter – Písací stroj. Šialený nápad, ktorý však chytí za srdce mnohých nadšencov LEGO, nielen staršie ročníky.

Stavebnica patrí do série 18+, čiže je určená „dospelákom“, zvládnu ju však postaviť aj vaše deti, ktoré už majú za sebou nejaký ten Technic alebo Creator Expert set.

LEGO Ideas s číselným označením 21327 k nám do redakcie dorazilo v obrovskej krabici. Aby nie, stavebnica má 2 079 dielikov a jej cena je v oficiálnom obchode LEGO.com – 199,99 €. S nadšením som ju otvoril, skladal som už množstvo setov, ale písací stroj, na ten som sa špeciálne tešil a bol som zvedavý, čo všetko dokáže. A vlastne, či to bude opäť aj o zážitku.

V balení nájdete sáčky označené od čísla 1 do 11, čo je skvelé. Opäť bude hľadanie dielikov pri skladaní jednoduchšie. V špeciálnej obálke je potom návod s 260 stranami, ale aj špeciálny list v 43 jazykoch či dvojica metalických nálepiek.

Aj v tomto prípade sa môžete tešiť na informácie o stavebnici, ktoré si môžete prečítať pred alebo po skladaní. Nádherné fotografie v retro farbách a štýle dopĺňa text priamo od Thomasa Kirka Kristiansena, člena štvrtej generácie rodiny, ktorá stojí za spoločnosťou LEGO Group. Vysvetľuje okrem iného, prečo v balení nájdete list do písacieho stroja napísaný v 43 jazykoch. Nechýba našťastie ani SK verzia, celý list si môžete prečítať na fotografii nižšie. Úprimne, až sa mi srdce rozbúšilo.

Ak kvôli ničomu inému, zberateľ či fanúšik LEGO akým som aj ja, by si mal túto stavebnicu kúpiť už len kvôli tomuto listu s vlastnoručným (i keď len vytlačeným) podpisom p. Kristiansena. Ak sa vrátime k návodu, dozviete sa v ňom niečo viac aj o tvorcovi stavebnice, pričom sa môžete pokochať aj viacerými prototypmi písacieho stroja, z ktorých vznikol vo finále ten, ktorý sa púšťam skladať.

Ako to už mám vo zvyku, po rozbalení prvých sáčkov spúšťam stopky a chcem vedieť, koľko mi samotné skladanie bude trvať.

V tomto prípade nepoužívam žiadne nádobky, v redakcii mám plne k dispozícii stôl, kde si dieliky môžem vysypať a nechať ich na mieste vždy, keď si nájdem chvíľu na skladanie. Najradšej by som celý písací stroj poskladal naraz, avšak mám množstvo redakčných povinností, tak sa k stolu vrátim vždy, keď si budem chcieť oddýchnuť a odreagovať sa. Na toto je LEGO ideálny spoločník, pri skladaní sa musíte mimoriadne sústrediť, zabudnete na čokoľvek, čo sa deje okolo vás.

Pozrite si

LEGO Technic 42125 Ferrari 488 GTE „AF Corse #51” – Nálepkový kráľ

Celkovo ma čaká 340 krokov, kde postupne poskladám najskôr klávesnicu, potom funkčné prvky písacieho stroja a následne dokončím telo aj s posuvným valcom.

Teším sa veľmi, no hneď v úvode prichádza azda najnudnejšia časť skladania. Dieliky zo sáčkov s označením 1 vyskladám za 21 minút, no vlastne skladám viackrát úplne rovnaké časti, zväčša v počte 9 kusov!

Ďalej je to už zaujímavejšie. Doslova začalo navliekanie pripavených dielcov na dlhé osky. Pripomína mi to šitie na starých šijacich strojoch, kedy tvoríte vzory 😉

Navliekanie ide ťažko, najmä tie prvé dieliky, kedy ich musíte pretiahnuť celou 27 cm dlhou oskou. Navyše si musíte dávať veľký pozor. Opäť sa mi osvedčilo, že si dieliky pripravím podľa pokynov ešte skôr, ako ich osadím na miesto. Mám za sebou 50 minút a kostra klávesnice je hotová. Dnes už ďalej nepokračujem, e-maily a povinnosti volajú.

Dieliky označené číslom 3 už ukrývajú jednotlivé klávesy. Našťastie ide o potlačené dieliky, neverím, že by som ich všetky pekne nalepil na stred, ak by ich LEGO dodalo ako nálepky.

Za 10 minút mám pripravených 32 kláves, ukladám ich na stôl tak, ako ich neskôr osadím na pripravenú konštrukciu.

Samotné osádzanie kláves QWERTY klávesnice ma mimoriadne bavilo. Už teraz mám pocit, že toto bude skvelý výsledok. Čo je absolutne skvelé, sú odozvy tlačidiel, jemné stlačenie a gumený dielik vo vnútri konštrukcie krásne kladie odpor – máte pocit akoby ste písali na reálnom písacom stroji.

A je to! Toto bola rýchlovka, celá príprava kláves aj s ich osadením mi trvala len 17 minút. Ja som začal od vrchného radu, pinom bolo potrebné tlačidlá vsadiť do pripravenej konštrukcie, a pri každom bolo dobré držať si ich aj odspodu.

Nadšený som, po niečo viac ako hodinke skladania sa máte na čo pozerať, je dobré, že sa všetko začalo klávesnicou 😉

Pozrite si

LEGO Technic 42115 Lamborghini Sián FKP 37 – Keď musíš nájsť miesto v „garáži“

Idem ďalej, sáčky s označením 4 ukrývajú dieliky aj pre veľký medzerník a dokončenie skeletu klávesnice. Chuť pokračovať v skladaní je obrovská.

Lepím už aj prvú nálepku s logom SYSTEM, ktorá stroju mimoriadne pristane.

Po hodine aj 25 minútach (celkový čas skladania) je všetko hotové, medzerník je na mieste opäť so super odporom. Ten však vo finále nebude vôbec funkčný.

V ďalšej časti začínam budovať vnútro, kde nebude chýbať ohybná časť umožňujúca preniesť pohyb kláves na „papier“.

Teraz je to opäť taká nudnejšia časť skladania, ale už teraz sa teším na to, ako vyskúšam ten mechanizmus, ktorý stlačením klávesy buchne typovač… a bude toho ešte viac, ale nechajte sa prekvapiť.

Takto to zatiaľ vyzerá z druhej strany stroja, tento pohľad vo finále už neuvidíte, písací stroj sa celý prekrytuje.

Idem ďalej, doslova kašlem na vyzváňajúci telefón, neviem aké e-maily prišli, mám chuť skladať. Prepáčte, vybavím to všetko neskôr.

Vnútro stroja rozhodne nie je prázdne. Doslova je využité každe miesto, ako v skutočnom písacom stroji, na to, aby stroj dokázal „písať“ bolo potrebné vymyslieť funkčné písacie zariadenie, resp. kladivko. Toto má jednoducho klepnúť. Žiaľ bude len jedno pre všetky klávesy. Zatiaľ sa skladaniu venujem 2 hodiny a 13 minút.

Teraz to bude zábava, idem na funkčný mechanizmus posunu písacieho vozíka, v ktorom bude uložený valec.

Musíte si dávať pozor na každý detail, ozubené koliesko či vrtuľu, ktorá dá písaniu ten správny šmrnc. Umne sú tu využité aj piesty, ktoré bežne nájdeme skôr v stavebných strojoch z kociek LEGO.

Uff, potím sa, ak toto zle uložím, stroj nebude fungovať a hľadanie chyby bude takmer nemožné. Doslova rozložiť a poskladať znova, celý obsah sáčkov 7.

Vyzerá, že sa podarilo, no zatiaľ si funkčnosť odskúšať veľmi neviem, musím osadiť aj písací vozík. Pozrite sa na mechanizmus, ktorý vymyslel z môjho pohľadu génius, vlastným menom Steve Guinness. Totiž vytvoriť z bežne dostupných dielikov mechanizmus, ktorého zvuk a funkčnosť bude skutočne pripomínať písanie na reálnom mechanickom písacom stroji nie je jednoduché.

Skúšam mechanizmus a všetko funguje! Našťastie. Teraz to už bude malina. Písací stroj navyše už dostáva svoju finálnu veľkosť, na šírku má 27 a na hĺbku 26 cm. Akoby bol ozajstný.

Pozrite si

7 TOP LEGO modelov, s ktorými strávite hodiny stavania

Už mám za sebou 2/3 dielikov, skladanie však musím opäť prerušiť. Ale prichádzam do redakcie ďalší deň v noci, neviem sa dočkať, kedy LEGO dokončím a vložím doň list od Thomasa Kirka Kristiansena.

Ďalšie skladanie ide pomerne rýchlo, hlavný mechanizmus je hotový, takže „krytujem“.

Udivuje ma pevnosť celej stavebnice. Áno, mám ich za sebou už desiatky, ale absolútna väčšina je pevná pri akomkoľvek úchope, čo platí aj pre tento písací stroj. Dieliky LEGO vynikajúco držia spolu. Všimnite si inak páčku pre prepínanie červeného a čierneho písma. Je žiaľ len ako dekorácia, síce si ju prepnete, ale vo finále sa na stroji nič neudeje.

Po celkových 3 hodinách a 5 minútach skladania rozbaľujem sáčky s číslom 9. Ide sa na valec. Najskôr však musím vyskladať časť pre jeho uloženie.

Opäť ma fascinuje využitie dielikov, ktoré v iných stavebniciach plnia úplne inú funkciu. Tak napríklad v tomto prípade osádzam pneumatiky na disky. Prečo?

Aby som vytvoril elegantný priestor pre posúvanie papiera okolo valca. Geniálne riešenie, toto je LEGO, takto vás má neustále prekvapovať, ako rôzne môžete jednotlivé dieliky využiť. Nie nadarmo z dielikov LEGO môžete vytvoriť doslova nekonečno variácií.

Valec je na mieste a už ideme len na detaily. Oceňujem aj použitie strieborných dielikov, ktoré stroju dodávajú punc luxusu, a je tu odkaz na originál.

Ide sa do finále, zabudol som na svet naokolo, so zatajeným dychom skladám dielik za dielikom. Myslelo sa aj na také detaily, ako sú ďalšie písacie zariadenia – kladivká, no tentokrát už len pre efekt – nie sú funkčné.

Dostala ma aj textilná páska, ktorá vyzerá ako skutočná. Tá sa síce po klepnutí kláves neposúva, ako pri skutočnom písacom stroji. No nie je to až tak potrebné, keďže reálne žiadne písmenká na papier nebudeme pretláčať.

A na záver páčka na posúvanie valca. Tú však pri posúvaní musíte držať za spodnú a nie vrchnú časť, inak vám zostane v ruke a valec neposuniete.

Hotové! Vypínam stopky. Celkový čas čistého skladania je 4 hodiny a 15 minút.

Zostalo aj pár dielikov, sú to zväčša tie malé, ktoré sa zvyknú najviac stratiť. Prekvapil ma dielik 6113961, dlhá čierna tyčka. Zabudol som ju niekde? Prehľadávam celý návod, ale nie. Mala byť použitá len jedna, v balení som dostal dve. Takže je tiež náhradná, keby tá použitá pre písacie zariadenia časom povolila.

Alebo som na niečo ešte zabudol? Ale áno, list! Wow, užívam si jeho vkladanie a posúvanie pravým otočným kolieskom na valci. Toto je brutálne realistické, ešte aj sklápací držiak na papier tu je.

Na druhý deň volám kolegov, nech sa prídu pozrieť. Ťukám do stroja, zvuk je neskutočný, valec s vloženým listom sa posúva, akoby som ho práve písal ja.

Kladivko búcha a absolútny vrchol je zvuk, ktorý počujete pri posunutí valca smerom doprava. Geniálne, totálne realistické, akoby ste mali pred sebou a vo vašich rukách reálny písací stroj. Odporúčam pozrieť si náš príbeh na Instagrame zo skladania LEGO Ideas 21327, kde nechýba video ukážka práve týchto vlastností písacieho stroja.

Pozrite si

Plastový gigant LEGO dokáže z jednej PET fľaše vyrobiť 10 kociek

Škoda, že nie je funkčný aj medzerník, aj keď jeho odozva je príjemná, valec sa po jeho stlačení neposúva. Ale to by som chcel už veľa, veď tento písací stroj mohol byť kľudne len výstavným kúskom bez náznaku funkčnosti. Našťastie tomu tak nie je.
Pokochajte sa pohľadom na každý detail písacieho stroja. Toto je výsledok z 2 079 dielikov. V našej redakcii tento unikát má rozhodne miesto, veď tu denne píšeme tisícky znakov. Ak by sme písali pred 50 rokmi, práve takýto písací stroj by bol na každom našom pracovnom stole.

Cena 199,99 eur nie je najnižšia, ale nielen u vás doma, možno skôr v pracovni vašej firmy by takáto stavebnica určite pútala pohľady. Garantujem vám, že nielen u novinárov, ale v akejkoľvek firme takýto darček môže potešiť šéfa či zamestnanca, ktorému jeho priestor skrášli zaručene.

Modelu LEGO Ideas 21327 – Písací stroj udeľujeme ocenenie TIP ŠÉFREDAKTORA, rozhodne si to zaslúži.

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.