Reklama
  • #LEGO
  • 18 min.
  • 11.10.2020

LEGO Technic 42115 Lamborghini Sián FKP 37 - Keď musíš nájsť miesto v "garáži"

Roman Calík
92 %
Ak máte radi LEGO, určite vám neunikol najnovší model superšportov v sérii Technic áut 1:8 - Lamborghini Sián FKP 37. V redakcii sme sa do skladania pustili s nadšením, nečakali sme však, že finále bude grandiózne. Užite si skladanie Lego Technic 42115 s nami.

Výhody

  • obrovský detailný model (až 60 cm!), vydarená pútavá zelená farba
  • prepracovaná 8-stupňová prevodovka
  • dieliky s potlačou namiesto nálepiek
  • exkluzívne balenie + návody + podcasty
  • zážitkové skladanie, dodatočný obsah a unikátne výrobné číslo
  • funkčné dvere vyklápajúce sa smerom nahor

Nevýhody

  • odlišnosti vo farbe niektorých limetkových dielikov
  • vyššia cena
  • minimálna hrateľnosť, skôr výstavný model
  • ocenili by sme diaľkové ovládanie, motorizáciu a svietiace minimálne predné svetlá

LEGO Lamborghini Sián FKP 37 nám tentokrát prišlo do redakcie priamo od zastúpenia LEGO pre Česko a Slovensko. Potešilo ma, že Sián je zabalený v špeciálnej kartónovej krabici, ktorá chráni samotnú LEGO krabicu stavebnice pred poškodením počas prepravy. Ak si novinku objednáte cez stránku LEGO.com, budete mať istotu, že si ju rozbalíte tak, ako sa na LEGO za 379,99 € patrí.

A verte mi, rozbaľovanie Siánu je obrovský zážitok, nechajte si naň dostatok času. Viem si predstaviť, že ktokoľvek si nájde tento model pod vianočným stromčekom alebo ho dostane ako darček trebárs na narodeniny, bude to jeho naj darček za poslednú dobu. Krabica je obrovská, narozdiel od predchádzajúcich modelov áut Technic v mierke 1:8 však zaujme prednou časťou.

Nevidíte tu žiadny reálny model auta z LEGO kociek, ale upúta vás obrovská zelená plocha s 3D efektom, ostrými hranami a logom Lamborghini. Pôsobí to mimoriadne exkluzívne a keď sa pozriete na bočnú hranu so znázornenými zadnými svetlami Siánu, prebehnú vami až zimomriavky. Akoby ste v rukách držali kus skutočného Lamborghini.

Až na zadnej strane vidíte, ako model bude vyzerať. Nehľadajte tu žiadne funkcie, na tie nie je na krabici priestor. Nevidíte tak detaily o motorizácii, prevodovke, ani to, či je model ovládaný diaľkovo alebo mu svietia svetlá. Nič, len krásny zelený Sián na čiernej ploche a dole v rohu nápis 18+. Áno, toto je stavebnica pre dospelých, a to nielen vzhľadom na cenu modelu atakujúcu štyri stovky.

Chcete to rozbaliť, ja som sa nemohol dočkať. Nadšenie striedajúce úžas pokračuje. Poznám už balenia modelov 1:8, mám doma Technic 42056 Porsche 911 GT3 RS aj Technic 42083 Bugatti Chiron, ale teraz je to zase o kus ďalej. Síce nevidíte po otvorení originálne disky kolies, ale krabičky sú usporiadané akoby ste sa pozerali na kryt V12-ky skutočného Siánu. Jednoducho pocit výnimočnosti pokračuje a páči sa mi to.

O to viac, že som minulý rok navštívil fabriku Lamborghini v Taliansku a keď som z nej odchádzal, mal som chuť predať dom, auto, všetko čo mám, ešte si aj požičať a kúpiť si svoje vlastné Lamborghini. Ak by pri výstupe z predajne mali túto krabicu LEGO Technic 42115 Lamborghini Sián FKP 37, bolo by mi vtedy jedno akú má cenu, kúpil by som si ju! Verím, že LEGO bude práve na mieste výroby skutočných Lamborghini dostupné, možno aj je.

Vyberiem všetkých 6 menších krabičiek a pozerám na Sián rozrezaný na dve časti. Sú to návody, alebo lepšie povedané hrubé knižky s viac ako 300 stranami! Nesrandujem, fakt. Zážitková jazda pokračuje po otvorení prvej z nich. Už síce viem, čo tu môžem očakávať, ale nápad peknej fotografie modelu LEGO po spojení dvoch knižiek s návodom sa mi veľmi páči.

Prvé strany sú plné profi fotografií nielen reálneho Siánu, ale aj toho, ktorý si z LEGO kociek postavíte. Ako som už písal v úvode, nechajte si dostatok času na rozbalenie Siánu a užite si to. Trochu ma mrzí pri pohľade na fotografiu reálneho Siánu, že model nie je v olivovo zelenej farbe, akú vidím na fotografiách. Pravdepodobne by pripomínal LEGO model vozidla Land Rover Defender, ktorý na trh prišiel tiež tento rok. Netuším, prečo LEGO išlo do limetkovej farby…zatiaľ.

Čítam si, ako úzko spolupracovalo LEGO s Lamborghini a uvedomujem si, že kým som dostal model do rúk vo finálnom stave, bolo za tým množstvo hodín a dní strávených len samotnou finalizáciou modelu. Páči sa mi, že LEGO takto úzko spolupracuje pri tvorbe modelov s reálnymi tvorcami originálu, o to viac je finálny výsledok vernejší a presvedčivejší. Predbehnem, ale obe strany môžu byť na výsledok hrdé, Sián z LEGO kociek je veľkolepým a nádherným dielom!

Pripravujem sa na skladanie, otváram prvú krabicu dielikov. Mimochodom Sián ich má presne 3 696. Pekné sústo, že? Je ich o trochu viac ako pri Bugatti Chiron, tam som skladal 3 599 dielikov. Aj cena je vyššia o 10 €. Pre porovnanie Porsche 911 GT3 RS, ktoré odštartovalo novú sériu superšportov LEGO Technic v mierke 1:8 v roku 2016 bolo poskladané z 2 704 dielikov. Stálo na tú dobu neuveriteľných 299,99 €.

Odporúčam vypočuť si aj podcasty, ktoré LEGO Group v spolupráci s Automobili Lamborghini pre vás pripravili. Pri každom rozbaľovaní dielikov nájdete aj QR kód, po ktorého zosnímaní si môžete podcast vypočuť. Počas stavania som sa však na hovorené slovo nevedel sústrediť, jednoducho kto skladal Technic modely vie, že aj malá chybička môže znamenať „nefunkčnosť“ modelu. Opravuje a hľadá sa pritom ťažko.

Osobne rád používam plastové nádoby, do ktorých si vysypem dieliky LEGO. Ľahšie sa mi v nich hľadá.

Zapínam stopky, sám som zvedavý, ako dlho budem Sián skladať. Len pre zaujímavosť uvediem, že poskladanie Bugatti Chiron mi trvalo 10 hodín.

Pozrite si

LEGO Technic 42083 Bugatti Chiron – Geniálna hračka pre dospelých

Prvých 31 minút venujem zadnej náprave. Nechýba odpruženie, ktoré mi príde celkom tvrdé. Tešia ma efektné kotúčové brzdy. Som však len na 52. druhej strane návodu a 44. kroku 🙂

Teraz prichádza ťažká skúška, poskladanie 8-stupňovej funkčnej sekvenčnej prevodovky vo veľkom ráme 11×15.

Ide to pomaly, nechcem urobiť žiadnu chybu. Neskoršie rozoberenie je veľký problém.

Musíte si dávať pozor na oranžové dieliky, pretože ak ich zle uložíte, prepínanie stupňov vám nebude fungovať. Už sa mi z toho množstva ozubených koliesok točí hlava, ale tu som pochopil význam rôznej farebnosti jednotlivých dielikov LEGO. Ak by boli v jednej farbe, ich uloženie by bolo veľmi náročné – takto pozriete a ihneď vidíte, čo kde zložiť a ako zafixovať.

Čaká ma prvá „svadba“ prevodovky a zadnej nápravy pri kroku 117. Vždy ma fascinuje ako jednotlivé tyčové dieliky do seba zapadnú. V kroku 118 to všetko zafixujem! Pri kroku 134 si musíte dať sakra pozor na to, ako vložíte zdanlivo jednoduchý dielik, tu sa práve láme prevodovka tak, aby správne fungovala. Verme, že gumička bude mať dlhú životnosť, jej výmena dodatočne by bola náročná a skôr nemožná.

Druhá minisvadba v kroku 155 spája podlahu pod sedadlami so zadnou časťou, už teraz si uvedomíte, že toto bude obrovský model!

Pozrite si

LEGO Technic Dodge Charger – prvý ikonický model zo série Rýchlo a zbesilo

Teraz skladám volič prevodových stupňov umiestnený na mieste, kde bežne nájdete plynový a brzdový pedál.

Prvá krabička dielikov je takmer minutá po 1 hodine aj 41 minútach. Zostalo mi viacero dielikov, ktoré použijem neskôr, ale aj jedno ozubené koliesko, čo neveští nič dobré…asi som ho niekde zabudol vložit ;(

Hľadám, listujem návod, nechce sa mi znovu rozobrať celú prevodovku. Takéto dieliky bežne nezostávajú ako náhradné, musím tú chybu nájsť. Našiel som. Práve v spodnej časti medzi prevodovkou a zadnou nápravou som na ozubené koliesko zabudol. Rozoberám poskladané bloky a chybu opravujem. Podarilo sa.

Rozbaľujem dieliky v boxe s číslom 2. Teraz budem skladať motor a prednú nápravu, tentokrát aj s možnosťou otáčania volantom. Opäť ma QR kód upozorňuje na podcast. Tento je o motorizácii a špeciálne ho odporúčam každému fanúšikovi superšportov. Ešte keby tento dvanásťvalec z kociek LEGO vedel vydávať zvuky ako originál.

Ak ste už niekedy skladali LEGO Technic a funkčný blok motora s valcami, tak stále sa nič nemení. Známych dielikov je však teraz poriadne množstvo, Sián má totiž až 12-valcový motor.

Musím priznať, že funkčný motor ma stále baví, dobre sa na pohybujúce sa valce, prepojené s nápravou, pozerá. Nebude tomu inak ani pri Siáne, akurát budú ukryté pod odnímateľným krytom. Skúška správnosti a motor je hotový.

Pozrite si

7 TOP LEGO modelov, s ktorými strávite hodiny stavania

Osádzam ho do už postavenej konštrukcie. Zatiaľ by nikto netipoval, že z týchto stoviek dielikov vznikne krásny Sián.

Po 2 hodinách a 40 minútach je tu tretia „svadba“, pripájam prednú nápravu, ktorá sa bude i otáčať – krok 251 som na strane 177. Ani prednej náprave nechýba funkčné odpruženie.

Na to, ako Sián vyzerá v tomto štádiu zospodu, sa pozrite na nasledujúcej fotografii. Stále to však nie je finálna dĺžka modelu, ktorý bude mať až 60 centimetrov.

Pokračujem s motorom. Nestačia valce, chce to aj výfukové trubice, sanie a až teraz je z toho dokonalá V12-ka, tak ako originál.

Aj v LEGO Technic sa tvorcovia pohrali s krytom motora. Lamborghini nápis nechýba, ale dieliky sú potlačené, žiadne nálepky. To je vynikajúca správa.

Dieliky s potlačou karbónu, to kto vymyslel? Super, chválim, teším sa. Vyzerá to lepšie, ako som očakával.

Prevodovka sa ovláda riadiacovu pákou v stredovom tuneli interiéru, rovnako aj pod volanom.

V bode 367 mám pripojiť rám predného nárazníka, no neboli tu zaznačené dva čierne piny, ktoré na pripojenie potrebujete. Chyba v návode? Pridávam ich. Po 3 hodinách a 52 minútach čistého skladania mám hotovú druhú časť modelu, vrecká z dielikmi z tretej krabice otvorím až na ďalší deň.

V tretej časti poskladám interiér a sedadlá.

Tie mi zaberú aj s konštrukciou na osadenie cca. 20 minút na každé sedadlo. Páči sa mi, že obsahujú limetkovú zelenú farbu ladiacu s farbou karosérie Siánu. Oproti sedadlám z Chirona mi však prídu jednoduchšie. Opäť oceňujem použitie logom Lamborghini potlačeného dielika namiesto nálepky. Všimnite si, ako sa minifig „utopil“ v sedadle Siánu 🙂

Pozrite si

Poskladali sme Lego Speed Champions 76895 Ferrari F8 Tributo

A toto bude zaujímavé, skladám základ funkčných otváracích dverí, ktoré sa budú tak ako v originálnom Siáne vyklápať dohora. Na to sa veľmi teším!

Po 5 hodinách a 10 minútach zatváram prvú a otváram druhú knižku. Mám za sebou 321 strán a 500 krokov. V úvode novej knižky už je fotografií menej, pokochám sa však detailom spätného zrkadla a interiéru.

Teraz je to celkom nuda, skladám, skladám a za hodinku kým otvorím ďalšie vrecká sa nič výrazné neudeje, nepribudne. Teda niečo áno, pridal som volant, dokončil interiér a pridal dieliky na funkčné výklopné zadné krídlo.

Skelet aj s ochranou motora je tiež pripravený na „kapotovanie“.

Rozbaľujem štvrtú krabicu (každá je menšia a menšia). Najťažšie už mám teda za sebou.

Teraz poskladám zadnú časť Siánu vrátane svetiel a zadného krídla.

Zadné svetlá sú poriadne sofistikované, škoda, že nie sú osadené skutočnými svietiacimi LED diódami. Pozrite sa na tie detaily. Trojica červených obojstranných trojuholníčkov v čiernych dielikoch však aspoň vytvára dojem svietenia. Vyniknú aj po obložení limetkovými dielikmi karosérie, veľmi verne pripomínajú svetlá originálneho modelu.

Pozrite si

LEGO Technic 42099 RC Extrémny teréniak 4×4 stavil na ovládanie cez smartfón

Stále však len načrtávam kontúry Siánu, ale odteraz to už pôjde pomerne rýchlo.

Po 7 hodinách a 35 minútach konečne obaľujem zhluk dielikov a fukčných blokov tým, čo zo Siánu urobí krásny model – blatníky, krytkou hrdla palivovaj nádrže a zadnými bočnými čiernymi krídlami.

Po 8 hodinách skladania mám hotové aj zadné krídlo. Je poriadne futuristické, poskladané z množstva malých dielikov. Škoda len, že ich farebnosť nie je jednotná a v zelenej farbe vidím viaceré odchýlky v odtieni. Možno to na fotografiách nie je až tak vidieť, ale reálne keď máte model v rukách, vidíte najmä na zadnom výsuvnom krídle farebnú nejednotnosť. Pri cene tejto LEGO stavebnice by sa takéto niečo stať nemalo, doteraz som si podobnú farebnú rozdielnosť dokonca nevšimol ani pri iných modeloch, ktoré vlastním.

Krídlo sa mimochodom vysúva páčkou pred sedadlom spolujazdca, ideálne keď sú otvorené dvere. Skladanie a kapotovanie pokračuje, mám už hotový aj kryt motora s farbami talianskej vlajky. Za tento detail si LEGO zaslúži pochvalu. Mám rád Taliansko a vždy ma prekvapuje, kde všade nájdem túto trojicu farieb. Keby sme aj na Slovensku boli takí patrioti.

Po takmer 9 hodinách skladania mám hotové dieliky aj zo štvrtej krabice a pohľad zozadu na Sián ma milo prekvapuje. Videl som ho už na množstve fotografií, vo videách, ale naživo je to niečo úplne iné – je to nádhera.

Ale poďme ďalej, teraz sa už nechcem zastaviť, každým krokom model naberá kontúry finálnej podoby.

Trochu sa pozastavím nad fotografiou pri dielikoch zo sáčkov s číslom 5. V knižke je chyba, je tu rovnaký obrázok ako pri dielikoch zo sáčkov s číslom 4. Nevadí, aj my tvoríme časopis a žiaľ aj po X-násobnej korekcii sa chyby objavia. V najnovšom čísle je dokonca veľmi nemilá, v texte Suzuki Ignis náš grafik ponechal text recenzie Mazdy CX-30 a nikto z redakcie si to pred tlačou nevšimol. Prepáč Suzuki.

9 hodín aj 10 minút skladania a v kroku 885 končím spodný predný spojler, ktorý ešte viac predĺži už i tak gigantický model. Spomínal som, že výsledná dĺžka má až 60 centimetrov? Tak až teraz ju dosiahnete.

V kroku 894 si do kufra uschováte unikátne číslo, vďaka ktorému si na stránke LEGO.com/Technic otvoríte exkluzívny obsah. Nechýbajú tu pozadia na plochu počítača, dokonca sú k dispozícii rôzne tóny a najmä certifikát vlastníka. Milé a pôsobivé, síce známe už z predchádzajúcich modelov 1:8, ale budem rád, ak si LEGO túto „maličkosť“ udrží. Aj vďaka unikátnemu dieliku sa budete zase o kúsok citiť výnimočnejšie.

Pozrite si

LEGO Technic 42110 Land Rover Defender – Ikona z kociek sa vydarila

Pokračujeme prednými svetlami. Priznám sa, keď LEGO tízovalo nový model, srdce mi poskočilo. Vo videu, ktoré čiastočne odhaľovalo nový model, predné svetlá Siánu svietili. Tešil som sa, že konečne LEGO dopraje majiteľom týchto výnimočných stavebníc LED podsvietenie, Sián by si to rozhodne zaslúžil.

Žiaľ skutočnosť je taká, že sú tu obyčajné biele plastové tyčky. Nápaditosť a vernosť s originálom tvorcovi modelu treba uznať, svetlá sa podarili. Ale, nemôžem si pomôcť, keď už nie LED svetlá, mohli byť dieliky aspoň fluorescenčné. Jednoducho Sián by vás tešil aj v noci. Veľká škoda, tu je podľa môjho názoru výrazne nevyužitý potenciál týchto svetiel, aké sa už dlho v žiadnom inom modeli nezopakujú.

Trvalo mi 17 minút poskladať jedno svetlo. Žasnem nad tým, aké dieliky dizajnér modelu použil na to, aby dosiahol jeho finálny tvar. Idem na prednú kapotu, kde zase oceňujem nový diel 5×13, ktorý z kapoty urobil doslova dizajnérsky skvost.

Blížiac sa ku kroku 1 000 už ani nedýcham. Teraz z auta pribúda každou minútou, už sa neviem dočkať finále. Skladám už aj prvé výklopné dvere na strane vodiča.

Pri ich ukotvení ku karosérii chvíľu rozmýšľam, z návodu mi nie je úplne jasné, ako dvere upevním. Keď to pochopím, druhé dvere idú ako po masle. Skúšam otváranie dverí v časti za strechou a vedľa krytu motora. Funguje to. A je to super, toto je Lamborghini ako má byť, krídlové dvere budete otvárať radi, to vám garantujem.

Osádzam predné blatníky, A-stĺpiky, strmene brźd s nápisom Lamborghini a je vymaľované.

Pozrite si

Lamborghini Sián FKP 37 môžete mať doma v mierke 1:8. Musíte ho však poskladať

 

Takmer, rozbaľujem ešte krabičku s číslom 6, v ktorej sú zlaté disky kolies (farba ako pri originálnom Siáne) a pneumatiky. Keby ešte mali pneumatiky po vzore originálu na bočniciach biele nápisy, bolo by to dokonalé.

Takmer hotovo, ešte sú tu dve maličkosti. Kufrík do kufra, musí byť. A máme tu aj novinku, tabuľku s nápisom Lamborghini Sián FKP 37. Škoda, že taká nebola aj pri Porsche či Bugatti. Zostalo mi pár náhradných dielikov, jeden väčší, ktorý netuším, kde som zabudol, ale pravdepodobne pri jednom zo zadných svetiel. Funkčne to model našťastie neovplyvní.

LEGO Technic 42115 Lamborghini Sián FKP 37 mi trvalo postaviť 11 hodín aj 8 minút. Stálo to za to! Skladanie bola celkom zábava a výsledok je nádherný.

Vedel som, že to bude pekný model. Nebol som však stotožnený s limetkovou farbou. Musím však priznať, že Siánu sa veľmi hodí. Je živý, upúta vás na prvý pohľad.

Neviem sa na Sián vynadívať. Myslel som si, že u mňa neprekoná Bugatti Chiron, ktorý je doteraz mojím najobľúbenejším modelom z LEGO Technic vôbec. Priznám sa, že Lamborghini Sián pôsobí výrazne sviežejšie, modernejšie, športovejšie, jednoducho je to nádherný model, ktorý oživý každý interiér alebo kanceláriu.

S otvorenými dverami je Sián ešte dynamickejší. Vydaril sa. Mrzí ma, že pri danej cene nedostanete plne motorizovaný model. Funkčná prevodovka je síce pekná vec, ale nevyužijete ju, nepotrebujete ju.

LEGO Technic Lamborghini Sián FKP 37 je síce v sérii Technic, ale je to showcar. A tu si svoju úlohu plní skvele. Ak by ste sa ma teraz opýtali, či dám za tento set 379,99 €, poviem áno. Je to krásny model, pričom si užijete množstvo pekných chvíľ pri jeho skladaní a rovnako aj pri jeho rozbaľovaní. Vo vašej LEGO Technic garáži by novinka mala rozhodne parkovať.

Čoskoro sú tu Vianoce, nerozmýšľajte, napíšte Ježiškovi. Ktokoľvek si LEGO Technic 42115 Lamborghini Sián FKP 37 rozbalí nielen pod vianočným stromčekom, bude nadšený. Verte mi.

Modelu LEGO Technic 42115 Lamborghini Sián FKP 37 udeľujeme ocenenie TIP REDAKCIE, rozhodne si to zaslúži.

Pokochajte sa aj ďalšími fotografiami aj porovnaním s modelom Bugatti Chiron.

 

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.